Vítejte na draftsight-forum.cz


KÓTY z AutoCADu

  • Autor
  • Zpráva
Offline

Martin P.

  • Příspěvky: 17
  • Registrován: úte 27. srp 2019 8:28:24

KÓTY z AutoCADu

Příspěvekčtv 13. úno 2020 8:56:46

Ahoj,
otevřel jsem výkres vytvořený v AutoCADu. V něm jsem tehdy pomocí místní nabídky upravil polohu textu kót poloměrů a průměrů tak, aby nepřekážely a výkres byl přehledný.
Když tento výkres otevřu v DraftSightu, jsou tyto kóty všelijak přes sebe nebo přes ostatní čáry.

Jde DraftSight nastavit tak, aby se kóty z AutoCADu nerozházely?
Má DraftSight místní nabídku pro úpravu kót (ještě něco dalšího než je ta "moucha" pro úpravu textu kóty)?

Kótování mi zatím připadá jako nejslabší článek DraftSightu.

Zdraví Martin P.
Offline

admin

Administrátor

  • Příspěvky: 196
  • Registrován: úte 09. srp 2011 8:43:40

Re: KÓTY z AutoCADu

Příspěvekpát 14. úno 2020 10:51:29

Ahoj

Mohl bys mi poslat na mail ten soubor, který dělá problémy? Já mám spoustu starších souborů z AutoCADu, ale v DraftSight se vždy otevřely stejně, co se vzhledu týče. Ani kóty se nerozbyly. Mohlo by to být i nastavením Tvého DraftSight 2019. Proto bych se na něj rád podíval. K editaci kóty se dá používat Paleta kóty, která svítí po jejím označení, panel Vlastnosti, který obsahuje všechny možné úpravy kóty a býva zobrazený na pravé nebo levé straně DS, nastavení kótovacího stylu, který řeší kóty globálně, drobná nastavení v možnostech, systémové proměnné a editace za uzlové body. To je snad všechno. Každopádně si každý výkres sebou nese nastavení kót a kótovacího stylu z AutoCADu. Rozbití nebo nějaké nestandartní chování nastane tehdy, když DraftSight nezná něco z výkresu, který otevírá. Některé věci ale opravdu v kótách oproti ACAD nemá,např jak Ti to dělalo potíže s úhlovou kótou.

Řadu let byl ale zadarmo, a tak bysme od něho neměli čekat to, co umí ACAD. Teď sice je zoplatněný, ale uvidíme, jak a kdy se začnou ty peníze více projevovat. Jestli budou investovat i do běžně používaných funkcí, nebo se bude dál rozvíjet 3D oblast, parametrické krelení, cloudové řešení a různé doplňky. Teď už na světě DraftSight 2020 beta a umí konečně úracovat s dynamickými bloky. To je pozitivní:). Tak uvidíme s čím vším se plná verze DS 2020 vytasí.
Admin
Offline

Martin P.

  • Příspěvky: 17
  • Registrován: úte 27. srp 2019 8:28:24

Re: KÓTY z AutoCADu

Příspěvekúte 18. úno 2020 9:39:31

Ahoj,
bohužel jsem soubor už několikrát otevřel v DraftSightu. I když jsem v něm kóty neupravoval, přesto jsou rozházené.
Potom jsem se zkusil na soubor podívat i v DWG TrueView, ale vypadá to stejně jako v DraftSightu, který už soubor nějak poznamenal.

Zkoušel jsem kóty upravovat změnami v kótovacím stylu, ve vlastnostech i za uzlové body, ale málo platné. Vypadá to, že i téměř 20 let starý AutoCAD toho s kótami uměl víc. Většinou mi to, co nabízí DraftSight stačí. Když však zápasím s nedostatkem místa, další možnosti úprav kót by přišly vhod...

Takto to vypadalo z AutoCADu (scan z papíru):
Z AutoCADu.pdf
(88.81 KiB) 13 krát

Takto to vypadá z DraftSigtu (tisk do pdf):
Z DraftSightu.pdf
(7.95 KiB) 8 krát


Zdraví Martin P.
Offline

admin

Administrátor

  • Příspěvky: 196
  • Registrován: úte 09. srp 2011 8:43:40

Re: KÓTY z AutoCADu

Příspěvekčtv 20. úno 2020 11:47:54

Mohl bys mi poslat i ten dwg soubor? Škoda, že už je přeuložený v DS, ale zkusím se na něho podívat, jak jsou ty kóty upravované a zkusil bych hio projet i dalšími 2D Cady, které mám nainstalované na testování.
Admin
Offline

Martin P.

  • Příspěvky: 17
  • Registrován: úte 27. srp 2019 8:28:24

Re: KÓTY z AutoCADu

Příspěvekpon 24. úno 2020 9:25:39

Ahoj,
nakonec se podařilo - posílám 2 dwg soubory:
- první soubor je vytvořený v AutoCADu, nikdy nebyl otevřený v DraftSightu.
- druhý soubor je kopie toho prvního. Po otevření v Draftsightu zůstávají kóty oproti AutoCADu beze změn. Ovšem už při pouhém přesunutí dílu jinam se 2 kóty rozhodí.
z AutoCADu.dwg
(35.62 KiB) 11 krát

prošlo DrafSightem.dwg
(220.16 KiB) 12 krát


Zdraví Martin P.
Offline

admin

Administrátor

  • Příspěvky: 196
  • Registrován: úte 09. srp 2011 8:43:40

Re: KÓTY z AutoCADu

Příspěvekstř 26. úno 2020 22:40:08

Mrknu a dám vědět.

Díky za poslání.
Admin
Offline

admin

Administrátor

  • Příspěvky: 196
  • Registrován: úte 09. srp 2011 8:43:40

Re: KÓTY z AutoCADu

Příspěvekpon 09. bře 2020 9:19:27

Ahoj

Tak jsem se konečeně dostal k otestování v jiných CADech. Zkoušel jsem QCAD (ty dvě kóty se úplně rozsypaly na text a dvě kótovací čáry), NANOCAD (stejné chování jako DraftSight) a DraftSight. V něm se kóta 20,5 chová podle mě v pořádku. Kóta 4,1 ztrácí část kótovací čáry při přesunu do určité polohy. To je dáno podůle mě nedostatkem DraftSight. Pokud to ale natočíš jinak a přerušíš obrys, tak se dá rozumný výsledek získat. Někdy to dělá potíže, když se zapisuje něco do přepsání textu. Raději to řeším příponou nebo předponou kóty. Je to míň chybové. Výkres jsem ještě jednou přiložil po průchodu DraftSightem. Mrkni.

z AutoCADu do DS.dwg
(26.56 KiB) 9 krát
Admin
Offline

Martin P.

  • Příspěvky: 17
  • Registrován: úte 27. srp 2019 8:28:24

Re: KÓTY z AutoCADu

Příspěvekúte 10. bře 2020 9:32:14

Ahoj,
díky. Obecně musím tedy počítat s tím, že když otevřu výkres z AutoCADu (nebo jiného CADu), mohou být některé kóty rozházené (kóta výšky oválu 41 se změnila na 20,5). A také s tím, že DraftSight (zatím?) nenabízí tolik možností nastavení a úprav kót, jak jsem byl zvyklý v AutoCADu (tam je šikovná místní nabídka). A tak bude někdy potřeba nakreslit navíc detail a v něm to okótovat nebo zvolit výkres většího měřítka. Přerušení obrysu se někdy záměrně vyhýbám - třeba u výpalků - kreslím to jako jednu křivku.

Zdraví Martin P.
Offline

admin

Administrátor

  • Příspěvky: 196
  • Registrován: úte 09. srp 2011 8:43:40

Re: KÓTY z AutoCADu

Příspěvekpát 13. bře 2020 8:20:59

Ahoj

Ano, v některých věcech v kótách toho DS neumí tolik jako ACAD. Ale zkoušel jsem otevírat starší dokumenty vytvořené v AutoCADu a většína věcí se zachová. Ale já jsem používal většinou základní běžné strojařské kótování. Pokud někdo využívá komplexnější složené popisové kóty, nebo jiné značky, které DS nezná, tak to může být potíž (rozpadnou se, nebo je dá do bloku jako proxy entitu...). Často mi přijdou pod rukou výkresy z jiných oborů, často přebrané i z jiných CADů. Takové mývají většinou podobné potíže. Většinou se to ale dá vyřešit nějakou opravou. Pokud je díl výpalek, tak přerušení obrysu nejde, to máš pravdu. Pokud bude s něčím zase potíž, doplň sem. Půjde-li s tím něco dělat, tak na to mrknu.
Admin

Zpět na Práce v DraftSight

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé

cron